HemaGel® - INFORMACIJE O UPORABI, PREBERITE NATANČNO


HemaGel® je medicinski pripomoček razreda IIb, ki ponuja edinstveno rešitev za celjenje ran kot so ureznine, odrgnine, opekline prve stopnje, manjše poškodbe doma, med športo aktivnostjo in igrami, kronične rane kot so venozne razjede na nogah, ki jih povzroča motnja venskega in arterijskega sistema, kronične rane pri bolnikih s sladkorno boleznijo (diabetično stopalo), preležanine in postoperativne rane ter druge poškodbe kože. Izjemne lastnosti HemaGel® so med zdravljenjem ran podprte z mokrim okoljem. Stabilna vlažnost v rani preprečuje nastajanje krast, s čimer pospešuje proces celjenja.

ZAKAJ UPORABITI GEL ZA OSKRBO RANE?

V kliničnih študijah je dokazano, da je HemaGel® zaradi svojih lastnosti:
 • kemično veže kisikove radikale, nastale med vnetnimi procesi,
 • podpira optimalen pH v rani, s čimer prispeva k celjenju,
 • preverjena struktura gela preprečuje sproščanje delcev gela v rano in posledični draženje (gel se ne izsuši),
 • zagotavlja vlago v rani,
 • preprečuje izsušitev rane in nastanek krast,
 • zaradi absorpcijske sposobnosti pomaga pri čiščenju rane,
 • zmanjša bolečino v rani,
 • preprečuje čezmerno brazgotinjenje, če se pravočasno uporablja

SESTAVA HEMAGEL-a:

HemaGel® je hidrofilni metakrilat gel na osnovi navzkrižno vezanega kopolimera 2-hidroksietilmetakrilat, ki vsebuje polimerno vez in sterilno zaščitene amino skupine. Razvili so ga na Inštitutu za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki.

KAKO NANAŠAMO GEL:

 • Očistite rano od mehanskih nečistoč, npr. prašni delci, ostanki prejšnjih zdravilnih snovi, ki lahko pozneje dražijo in poškodujejo rano.
 • Tubo odprite tako, da obrnete pokrovček tube in ga zapičite v tubo.
 • Nanesite manjšo količino gela (približno 1 mm) na celotno površino rane. Gel se oprime površine rane in postopoma vpija izločke in ostale tekočine iz rane.
 • Rano prekrijte s sterilno kvadratno obvezo, po možnosti iz nevpojnega blaga (npr. mastna gaza) in jo sekundarno pritrdite s povojem ali obližem. Drobne rane po nanašanju gela prekrijte z obližem. Pritrdilni materiali morajo biti približno 1 cm čez rob rane.
 • Bolniki z indikacijo kompresijske terapije svoje zdravljenje opravijo s kratko-raztegljivim povojem.
 • Učinek gela se kaže z zatekanjem. Edinstvena gel tehnologija preprečuje sprijemanje z rano in tako omogoča preprosto in neboleče odstranjevanje gela z nežnim brisanjem.
 • Nanos opravite v skladu s potrebami in vrsto rane, po možnosti po 12 do 48 urah. Bolj pogosta menjavanja, so priporočljiva v primeru okuženih ran. Pri kroničnih ranah je lahko daljši interval do 72 ur.

Opombe:

Trenutna praksa in klinični testi so pokazali, da vlažno okolje znatno pospešuje proces celjenja, podpira ločitev celic in gibanje celic v rani. Prav tako ohranja konstantno temperaturo v rani, kar je zelo pomembno za dobro zdravljenje. Pri zdravljenju zapletenih in okuženih ran, je potrebno ohraniti druge zahteve zdravljenja, kot so primerna prehrana, čistost rane, zdravljenje sekundarnih bolezni in upoštevanje drugih navodil zdravnika.

Kontraindikacije:

Ni stranskih učinkov, kot so alergije, povečana bolečina, itd. ali katerekoli druge kontraindikacije niso bile odkrite z uporabo HemaGel-a ®. Lahko se pojavi rahlo draženje kože (npr. rahlo srbenje) pri ljudeh z povečano občutljivostjo, kar ni stranski učinek.

Če se slučajno pojavijo stranski ali neželeni učinki (povečana bolečina, itd.), prenehajte z uporabo in se posvetujete z osebnim zdravnikom. Hranite izven dosega otrok! Ni za uživanje! Ne uporabljajte po datumu uporabe, označen na tubi.

V kolikor se pojavijo neželeni učinki (kot so povečana bolečina, pordelost, itd.), prekinite zdravljenje in se posvetujte s svojim zdravnikom. Hranite izven dosega otrok. Ni za uživanje. Ne uporabljajte po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na tubi. V kolikor uporabljate gel za celjenje bradavic pri nosečnicah, ga temeljito operate iz bradavic pred dojenjem.

Shranjevanje:

Shranjevati na suhem mestu pri temperaturi od 15 – 25° C.

Pakiranje:

Tuba: 5 g, 30 g, 100 g.

Proizvajalec:

VH Pharma a.s., Jakubská 647/2, 110 00 Praha 1, Czech Republic. www.hemagel.si

DISTRIBUTOR:

BITAX d.o.o., Vrzdenec 37, 1354 Horjul, SlovenijaDatum zadnje revizije: 15.5.2017

Nanašanja HemaGel-aHemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.

Kako oskrbeti kronično rano? Kako oskrbeti akutno rano?

HemaGel ProctoHemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).

Read more

Klinične študijeRezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.


Klinične študije Galerija slik

Kako deluje HemaGel

english version german version slovenian version greek version