Vlažno celjenje rane


Metoda vlažnega celjenja rane trenutno predstavlja najbolj priljubljen pristop pri celjenju tako kroničnih kot akutnih ran. Osnova tega celjenja je vzdrževanje vlažnega okolja znotraj rane. To pospešuje delitev celic in gibanje znotraj rane, vzdržuje pravilen pH prizadetega mesta in temeljno vpliva na vse faze celjenja.

V fazi čiščenja pospešuje proces čiščenja, lajša kirurško zdravljenje brez poškodbe celic in preprečuje nedejavnost imunskih celic. Pri granulaciji ali proliferativni fazi, pospešuje rast celic, delitev in tvorjenje granulatnega tkiva. V fazi epitelizacije, pospešuje delitev epitelijskih celic in širjenje.

Metodo vlažnega celjenja so poznali že stari Sumerci in Egipčani. Oboji Grki in Romani so uporabljali med, kot osnovno komponento njihovih celilnih balzamov, ki so poleg drugih učinkov, vzdrževali vlažno okolje znotraj rane. Mnogo let kasneje, so to metodo nadomestili z uporabo suhe, sterilne mešanice, ki je imela odlične vpojne lastnosti ampak je povzročila resno izsušitev rane. V 1960 letih je bilo končno dokazano, da imajo rane celjene v vlažnem okolju do 40 % krajše obdobje celjenja v primerjavi s suhim povijanjem. Kljub temu je bilo potrebnih 30 let za predstavitev metode vlažnega celjenja širši medicinski praksi.

Prednosti metode vlaženga celjenja rane:

  • Bolj učinkovito celjenje, ki prihrani čas
  • Manj pogosto menjavanje povojev
  • Krajše obdobje celjenja in hospitalizacije
  • Manj boleče
  • Omejeno tveganje ponovitve
  • Manj zapletov (npr. amputacija uda)
  • Zmanjšuje končne stroške

Uspeh tega celjenja je tako neposredno odvisen od zadostnega vlaženja rane. Če se rana posuši, celice odmrejo in tvori se nova nekroza (mrtvo tkivo), kar lahko vodi k poglobitvi rane. Zato, sodobne materiale, ki se jih uporablja za celjenje ran prilagajajo tako, da ustrezno vzdržujejo vlažno okolje. Primer tovrstnega materiala je HemaGel® – patentiran hidrofilni gel, ki tvori stabilno okolje preko rane, zadržuje vlago, pozitivno vpliva na pH in ščiti prizadeto stran pred okužbo.

Nanašanja HemaGel-aHemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.

Kako oskrbeti kronično rano? Kako oskrbeti akutno rano?

HemaGel ProctoHemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).

Read more

Klinične študijeRezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.


Klinične študije Galerija slik

Kako deluje HemaGel

english version german version slovenian version greek version