Težave pri celjenju kroničnih ran


Kronično rano določa sekundarno celjenje rane, ki kljub ustrezni terapiji ne kaže tendence celjenja v obdobju 6-9 mesecev. Kronične rane se pretvorijo ali iz akutnih ran, kot posledica povezanih bolezni ali okužb, ali zaradi mikro travm kože, ki je sama nagnjena k težjemu celjenju. Tretji možen vzrok za kronično rano je poglabljanje nekroze kože zaradi osnovne bolezni, npr. ateroskleroza spodnjih okončin.

Odprta rana, ki se ne celi je neprijeten izraz motenega celjena tkiva. Je možna vstopna točka za mikroorganizme in lahko vodi k razvoju drugih infekcijskih zapletov. Zato kronične rane tudi predstavljajo resen socialno-ekonomski problem.

Ali ste zainteresirani za celjenje - preležanin, krčnih razjed, dieabetičnega stopala, fisur, ki se pojavljajo v povezavi s hemoroidi, medicinsko pedikuroPreležanine

Preležanine so lokalne ashemične spremembe kože, ki lahko vodijo do nekroze kože, podkožja in mišic. Tvorijo se na mestih dolgoročnega stika med bolnikovo kožo in posteljo (npr. bolniki vezani na posteljo). Na mestih nenehnega stika in pritiska so manjše krvne žile stisnjene in tako so tkiva slabo oskrbovana s hranili in kisikom. To vodi k njihovemu postopnemu odmiranju – tvorba preležanine. Preležanine se pojavijo relativno hitro, v nekaterih primerih celo po samo nekaj urah. Do 2/3 preležanin se razvije v roku 14 dni. HemaGel® znatno pomaga pri njihovem celjenju. Bolniki najbolj cenijo hitro olajšanje in popolno zaprtje preležanine.

Klasifikacija preležanin
 • 1. stopnja - koža je cela, vendar je boleča in rdeča (pri pritisku s prstom začasno postane bela), rahlo zatečena
 • 2. stopnja – pojavijo se mehurji napolnjeni s tekočino, povečajo se, počijo in rana prične izločati in curljati, pojavi se vnetje kože
 • 3. stopnja - osnova mehurja potemni, razvije se nekroza, poškodba se poglobi, v primeru okužbe je izloček gnojen
 • 4. stopnja - preležanina se razširi in poglobi in lahko sega vse do kosti

Kako nanašamo HemaGel®?

Pred nanosom HemaGel®-a je potrebno razkužiti preležanino.
Če rana ni okužena (mikrobna okužba) potem priporočamo, da preležanine ne razkužujete in da HemaGel® nanesete neposredno na rano, po odstranitvi nekrotičnega tkiva.

Ali je možno HemaGel® uporabljati tudi pri globokih preležaninah?
Da, zagotovo ga lahko uporabljate, saj ima zelo pozitiven učinek na preležanino. Kljub temu priporočamo odstranitev morebitne nekroze iz rane pred nanosom gela.Krčne razjede

Krčna razjeda je kronična rana, ki jo povzroča izguba epidermalne in dermalne plasti (poškodba kože – izguba tkiva, ki lahko sega do podkožnih plasti). Po navadi se razvije pri bolnikih, ki dlje časa trpijo zaradi bolezni vaskularnega sistema spodnjih okončin. Pogost vzrok krčnih razjed je kronična venska insuficienca. To je stanje, pri katerem spremembe v žilni steni, vodijo do zastajanja krvi, v žilah v spodnjih okončinah. To potem vodi k razvoju prekomernega tlaka v venskem obtoku, vene se povečajo in tvorijo se krčne žile. Krčne razjede se potem lahko razvijejo zaradi neke poškodbe, ki npr. vključujejo kemikalije ali zaradi okužbe. Reden nanos HemaGel®-a na živo tkivo in odstranitev nekrotičnega tkiva vodi do zelo dobrega celjenja krčnih razjed. HemaGel® se lahko prav tako uporablja v začetnih stopnjah krčnih razjed, ko rana še ni popolnoma odprta.

Razvoj krčnih razjed se predhodno kaže skozi:
 • Krčne žile,
 • Otekanje gležnjev zvečer (oteklina je prisotna nenehno z napredovanjem bolezni),
 • Hemosiderin (pigment),
 • Atrofična koža na spodnjem delu nog,
 • Izguba dlak na spodnjem delu nog,
 • Distrofne spremembe na nohtih,
 • Dermatoskleroza (površna, trda in boleča, infiltrirana nad notranjim gležnjem).

Zdravljenje krčnih razjed
Zdravljenje kroničnih ran, krčnih razjed, se prične z ugotavljanjem vzroka in vključuje tako sistemsko terapijo prisotne bolezni (visok krvni tlak, bolezen srca, sladkorna bolezen, bolezni sklepov, edem itd.) kot prilagoditev sistemskih zdravil (npr. sistemsko jemanje kortikosteroidov). Zmanjšanje telesne teže, povišana telesna aktivnost in opustitev kajenja so drugi pomembni faktorji. Kombinacija sistemske in lokalne terapije, ki jo dopolnjuje kompresivno zdravljenje je osnova za uspešno celjenje.

Kako nanašamo HemaGel®?

Ali lahko krčno razjedo zdravimo s HemaGel-om?
Da, lahko. Kljub temu je potrebno HemaGel® nanašati samo na živo tkivo in redno odstranjevati nekrotično tkivo.

Ali lahko HemaGel® nanesemo na ponavljajočo se krčno razjedo pri starejši osebi?
Starost ni pomembna v povezavi z nanosom HemaGel-a. Število primerov uporabe v bolnišnicah nenehno narašča in rezultati so odlični. Povoj je potrebno menjavati dnevno in nanašati gel v zadostni količini.

Ali je možno uporabljati HemaGel® pri krčnih razjedah v začetnih stopnjah, ko rana ni še popolnoma odprta?
Da, HemaGel® se lahko uporablja tudi na tej stopnji.Da, HemaGel® se lahko uporablja tudi na tej stopnji.

Termin diabetično stopalo označuje zaplet pri diabetesu (sladkorni bolezni), ki vključuje razvoj kronične poškodbe na spodnjih okončinah, ki se ne celi. Dva glavna dejavnika sta osnova za tovrstno prizadetost – poškodba živcev in motnje pri dotoku krvi. Glede na resnost, ta prizadetost lahko sega od površinskih razjed do gangrene ali nekroze celotnega stopala. Sindrom diabetičnega stopala zahteva kompleksno zdravljenje, ki vključuje zdravljenje infekcije, bolečine in celo operacijo ali žilne posege. Nanos HemaGel®-a na živo tkivo pomaga pri uspešnem celjenju in blaži bolečino.

Kako nanašamo HemaGel®?

Trpim zaradi sindroma diabetičnega stopala, razvile so se mi gnojne kraste. Kako lahko nanesem HemaGel®?
HemaGel® je potrebno nanesti na živo tkivo. Glede odstranitve krast se posvetujte z zdravnikom.Analne fissure, ki se razvijejo v povezavi z hemoroidi

Analne fissure so poškodbe v predelu zadnjika na prehodu med sluznico in kožo. Uvrščajo se med najbolj neprijetne rane, ki se zahvaljujoč nenehnemu draženju blata celijo dlje časa in z zapleti. V predelu zadnjika je veliko ožilja in tako te rane pogosto krvavijo. Kot prikazano v klinični študiji Ervína Ruska MD, ki so jo izvedli na oddelku kirurgije (Outpatients Dept. of Surgery) v kraju Červená Voda, je tekom trodnevnega nanašanja HemaGel®-a 85 % bolnikov z analnimi fisurami potrdilo olajšanje bolečine in 75 % je potrdilo prenehanje krvavitev. Skupno 98 % bolnikov je navedlo znatno zmanjšanje simptomov tekom zgolj nekajdnevnega zdravljenja z HemaGelo-om.

Kako nanašamo HemaGel®?

Pred nanosom je zelo priporočljiv pregled pri specialistu, da se izključijo drugi vzroki perianalih simptomov. HemaGel® se je izkazal za učinkovitega pri zdravljenju analnih fisur povezaih z hemoroidi, ni pa učinkovit pri zdravljenju hemoroidov in njihovih vzrokov.

Ali je možno HemeGel uporabljati pri odprtih zunanjih hemoroidih?
Da, gel je primeren tudi za to.

Ali se HemaGel® lahko nanaša na sluznico zunanjega splovila?
HemaGel® se lahko brez težav uporablja za celjenje ran na zunanjem splovilu.Medicinska pedikura

Medicinska pedikura je strokovna nega stopal in nohtov, pri kateri se uporabljajo posebne visokofrekvenčne nože. Ta metoda je zelo varna in predvsem primerna za diabetike. Rešuje npr. težave z ranicami, kurjimi očesi, razpokami na peti, zadebeljenimi, deformiranimi in vraščenimi nohti. Priporočamo nanos HemaGela po medicinski pedikuri, ker rzahvaljujoč svojim aktivnim substancam pospešuje celjenje manjših ran na stopalih.

Nanašanja HemaGel-aHemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.

Kako oskrbeti kronično rano? Kako oskrbeti akutno rano?

HemaGel ProctoHemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).

Read more

Klinične študijeRezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.


Klinične študije Galerija slik

Kako deluje HemaGel

english version german version slovenian version greek version