Pogosto zastavljena vprašanja
Kako uporabljamo HemaGel®?

Vsaka vrsta rane zahteva specifičen pristop – za podrobnosti glejte sekcijo NANAŠANJE HEMAGELA. Standardni pristop se lahko povzame v nekaj osnovnih korakih. Prvo, rano je potrebno očistiti in rahlo osušiti z uporabo sterilne gaze. Nato nanesite primerno plast HemaGel®-a na rano in jo prekrijte z nevpojnim povojem. Potem zadostuje, če rahlo umivate rano enkrat dnevno, in tako odstranite staro plast gela, nato pa nanesete novo plast, ki jo ponovno zaščitite z nevpojnim povojem.

Kako pogosto je potrebno nanašanje gela na rano?

Nanašanje po potrebi, vsakih 24 – 48 ur.

Kaj točno je mišljeno z “nevpojnim povojem”?

Lahko uporabljate, npr. nevpojni povojno zadrževalni trak različnih blagovnih znamk, ki jih najdete na tržišču.

Katera je najlažja in najmanj boleča metoda za odstranitev HemaGel®-a s kože?

HemaGel® lahko preprosto odstranimo z umivanjem rane s toplo vodo.

Ali je potrebno poškodbo pokriti po nanosu gela?

Če obstaja možnost, da se gel obriše (npr. z obleko) morate rano pokriti z nevpojnim povojem in jo zalepiti ali zaviti.

Ali obstajajo posebni pogoji za shranjevanje gela?

Kot vsak medicinski pripomoček je potrebno HemaGel® hraniti izven dosega otrok. Glede na njegovo visoko vsebnost vode, HemaGel®-a ne izpostavljajte temperaturam pod lediščem. Ledeni kristali lahko poškodujejo njegovo makromolekularno strukturo, kar bi izločilo njegovo učinkovitost.

Sin je utrpel opekline 2. stopnje, star je 6 let. Ali lahko uporabimo ta izdelek? Kako pogosto se ga lahko nanaša na prizadeto področje?

HemaGel® je bil prvotno razvit posebej za opekline in izkušnje z njim pri tej indikaciji so bile dobre. Starost bolnika ni pomembna. Takoj lahko pričnete z nanosom gela na poškodovano področje. Poskrbite, da se gel ne bo obrisal in na koncu pokrijte področje z nevpojnim trakom ali povojem. Če na rano položite vpojni material se bo vanj vpila večina gela in pričakovani učinek se ne bo uresničil.

Ali je HemaGel® na voljo samo z receptom?

Ne, HemaGel® je na voljo v lekarnah, brez recepta.

Ali je HemaGel® primeren za nosečnice ali doječe matere?

Da, HemaGel® lahko uporabljajo nosečnice ali doječe matere, ker aktivna sestavina deluje samo v rani in ne prodira v obtok.

Ali obstaja starostna omejitev? Ali lahko otroci uporabljajo HemaGel®?

Ta hidrofilni gel za posepševanje celjenja ran, lahko uporabljajo vse starostne skupine.

Kateri so stranski učinki HemaGel-a?

Tekom kliničnega testiranja niso odkrili stranskih učinkov. Niti niso zabeležili nobenih alergijskih reakcij, povečane bolečine ali katerih drugih kontraindikacij.

Materiali v povezavi s HemaGel-om vključujejo informacije o njegovih pozitivnih učinkih pri tretmaju herpesa na ustnicah. Ampak herpes je virusna okužba; torej kako lahko HemaGel® pomaga?

Čeprav je herpes na ustnicah virusna okužba, se ta izrazi kot rana. HemaGel, zato ne pomaga pri vzroku herpesa ampak pomaga tekom celjenja njegove manifestacije oz. rane.

Katera pakiranja so na voljo na tržišču?

Trenutno se HemaGel® prodaja v manjšem pakiranju, to je 5 g. Vendar se za večje potrebe (bolnice, domovi za starejše) lahko dobi tudi večje pakiranje: 30 g, 100 g.

Ali je na voljo v vseh lekarnah?

HemaGel® je v glavnem na voljo v vseh lekarnah. Če ga določena lekarna nima v ponudbi, ga laho naroči preko veledrogerije, ki dobavlja izdelek v roku 24 ur.

Kaj točno je mišljeno z “osnovo rane” na katero je potrebno nanesti HemaGel®?

To je spodnji sloj tkiva v rani. HemaGel® celi samo živo tkivo in ni učinkovito če so ostanki nekrotičnega tkiva, nps. Če so prisotne kraste.

Kako ravnati v primeru kožnih odrgnin na hrbtu?

Rano je potrebno najprej umiti s toplo vodo, za odstranitev vseh mehanskih nečistoč. Nato se nanese plast HemaGel®-a in pokrije z nevpojnim povojem. Pred vsakim naslednjim nanosom je potrebo rano ponovno umiti s toplo vodo, za odstranitev starih plasti HemaGel-a. Nato se nanese novo plast gela.

Ali je možno uporabiti HemaGel® v primeru počasnega in nezadostnega celjenja odprtih ran?

Da, HemaGel® se lahko uporablja po temeljiti odstranitvi mrtvega tkiva. Najbolje, da to opravite v zdravstveni ustanovi.

Če nevpojen povoj ni na voljo, ali je možno rano pokriti s plastično vrečko in jo obvezati?

Plastična vrečka vsekakor ni primerna. Nanesite plast gela na prizadeto območje in ga pokrijte s sterilno gazo.

Po kolikem času začne HemaGel® delovati in po kolikem času je odrgnina zaceljenja?

HemaGel® deluje takoj, s pomirjanjem in hlajenjem rane. Celjenje je odvisno od posameznika in velikosti rane. Na splošno je obdobje celjenja krajše za 40 – 60 % v primerjavi s klasično oskrbo.

Lice in brada se mi lupita kot posledica poškodbe. Če nansem HemaGel® ali moram umiti kožo pred vsakim novim nanosom?

Če pustite gel na koži, da se posuši se ne bo nič zgodilo. Lahko umivate kožo, vendar priporočamo, da to naredito zelo nežno.

Ali je možno HemaGel® uporabiti tudi na koži, ki se pojavi, ko se krasta odlušči?

Da, tudi to mehko, novo kožo se lahko neguje s HemaGel-om dokler se rana popolnoma ne zaceli.

Nanašanja HemaGel-aHemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.

Kako oskrbeti kronično rano? Kako oskrbeti akutno rano?

HemaGel ProctoHemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).

Read more

Klinične študijeRezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.


Klinične študije Galerija slik

Kako deluje HemaGel

english version german version slovenian version greek version