Izjave za medije


Češki znanstveniki so izumili novo, učinkovito substanco za celjenje zelo obsežnih ran.

Praga, 21. November 2007 – Inž. Jiří Labský, CSc., eden od avtorjev patenta, skupaj z vodjo Inštituta za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki, Dr. Nat. Sc. František Rypáček, CSc, in predstavniki podjetja Wake, so danes predstavili nov medicinski pripomoček HemaGel® - zasnovan za celjenje zelo obsežnih ran in poškodovane kože. Hema – aktivna substanca, ki je originalen Češki patent uvstvarjen na Inštitutu – ima sposobnost visoko učinkovite vezave kisikovih radikalov v rani. Tako znatno pospešuje proces celjenja, zmanjšuje bolečino in zavira nastanek krast in brazgotin. HemaGel® je učinkovit tudi pri primerih poškodb kože, ki jih je težko oskrbeti, kot so opekline ali t.i. diabetično stopalo.

“Edinstvenost našega odkritja je v dejstvu, da smo lahko v polimerno strukturo uvedli učinkovite lovilce prostih kisikovih radikalov, ”je povedal Inž. Jiří Labský, CSc., eden od dveh so-podpisnikov patenta Inštituta. Jiří Labský je 30 let delal na oddelku kontaktnih leč, kjer je predvsem sodeloval pri poskusih uvajanja lovilcev prostih kisikovih radikalov v polimerne strukture. Kemično, ti lovilci sodijo v skupino sterilno zaščitenih aminov in se jih množično uporablja v gumarski industriji.

“ V enem izmed naših poskusov, smo se osredotočili na kemične procese znotraj očesne opekline, zaradi intenzivnega UV sevanja. Ob tej priliki smo izmerili zelo visoke koncentracije prostih kisikovih radikalov. Nato smo poskušali ustvariti kontaktno lečo, ki bo vsebovala lovilce teh radikalov. In ta leča je bila sposobna zelo hitro ozdraviti oko, ”je nadaljeval Jiří Labský. Te ugotovitve so potem vodile do apliciranja te nove aktivne substance pri drugih vrstah poškodb. Prosti kisikovi radikali se množično tvorijo na vseh mestih poškodbe organizma in pri prestajanju vnetnih procesov. Substanca, v katero je ekipa Inštituta za makromolekularno kemijo vgradila sterilno zaščitene amine, je poli-2-hidroksietil metakrilat – enak polimer, kot pri mehkih kontaktnih lečah. Odkitje HemaGel®-a je tako nadaljevanje dela ustanovitelja Inštituta za makromolekularno kemijo v 1950ih, profesorja Otta Wichterle-a. Uporaba polimernega gela predstavlja številne prednosti. Matrica polimera je sestavljena iz velikih makromolekul, ki so notranje povezane v mrežo. To preprečuje prodiranje teh molekul skozi kožo v telo in tako ostanejo nenehno na površini rane. To omogoča stalno aktivnost aktivne substance. Razen tega gel vsebuje veliko količino vode in tako omogoča „vlažno celjenje“ znotraj rane, kar dalje pomaga pri celjenju.

Leta 1997 je bilo odkritje nagrajeno s Češkim patentom. Kljub temu pot do prosto dostopnega sredstva ni bila končana. Pretvorba rezultatov pridobljenih v laboratoriju v operativno formo, ki bi omogočala proizvodnjo večjih količin, je bila zelo zapletena. Proizvodnja HemaGel®-a ostaja zelo zahtevna in draga. Inštitut za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki, ki je pogodbeno vezan zagotoviti proizvodne pravice podjetju Wake Ltd., je nosilec patenta v državah EU, ZDA, na Japonskem in v Kanadi. „Trenutno nadaljujemo z raziskovanjem področja polimerov za medicinsko rabo in trdno verjamemo, da je HemaGel® šele prvi v dolgi vrsti naših skupnih projektov”, je dodal Dr. Nat. Sc. František Rypáček, CSc., vodja Inštituta za makromolekularno kemijo. „Aktivna substanca HemaGel®-a, je bila klinično testirana v treh Čeških bolnicah. Rezultati potrjujejo, da je HemaGel® visoko učinkovit praktično pri vseh vrstah ran in poškodb kože – od odrgnin in ureznin do opeklin in celo krčnih razjed, ki se počasi celijo ter preležanin, ”je povedal Miroslav Vlk, komercialni agent v podjetju Wake Ltd., ki proizvaja HemaGel®. Tekom testiranja, je podjetje odkrilo, da HemaGel® pomaga tudi v primerih, pri katerih niso pričakovali. “Čeprav HemaGel® ni antivirotik pomaga pri celjenju herpesa na ustnicah. Prav tako presenetljivi so bili njegovi učinki pri pojavu luskavice,” je nadaljeval Miroslav Vlk. Wake trenutno lansira HemaGel® na Češko tržišče, kjer je registriran kot medicinski pripomoček. HemaGel® je na voljo brez recepta v večini lekarn.


Ustvarjalci patenta
Inž. Jiří Labský, CSc. (* 1936)
Je avtor več kot 100 publikacij v mednarodnih publikacijah in 55 patentov. Leta 2002, je bil nagrajen skupaj s Karlom Smetana MD, DrSc., s prestižno nagrado Češki možgani (Czech Brain). Njegova teorija vstavljanja sterilno zaščiteni aminov, t.i. “lovilcev prostih radikalov”, v določene polimere, dobro renašane s strain človeškega organizma, je bila temelj za razvoj HemaGel®-a. Prav tako je odkril možne načine implementiranja te teorije.

Inž. Jiří Vacík, CSc. (* 1938)
Je bil vodja Oddelka za hidrogele, za zdravstveno in tehnično uporabo, Inštituta za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki v 1990-ih in je vodil ekipo, ki je delala na razvoju HemaGel®-a. Več kot 40 let znanstvenih dejavnosti na Inštitutu, objavil je 58 strokovnih člankov in je avtor 47 patentnih aplikacij.

Pavel Hošek MD (* 1948)
Je delal kot splošni zdravnik. Tekom raziskovanja, je bil predvsem vključen v praktična testiranja gela.


O Inštitutu za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki

Inštitut za makromolekularno kemijo, Akademije za znanost, v Češki Republiki (ÚMCH) je bil ustanovljen leta 1959 kot del Akademije za znanost, njegov prvi vodja je bil profesor Otto Wichterle, ki je svetovno znan kot izumitelj mehkih kontaktnih leč in intraokularnih leč. V zadnjih letih se je ÚMCH osredotočal na tri temeljna področja: raziskovanje biomakromolekularnih sistemov, raziskovanje dinamike in samoorganizacije molekul in supra-molekularnih polimernih sistemov ter tema priprave, karakterizacije in nanosa novih polimerov z direktno strukturo in lastnostmi.


Profil podjetja: Wake Ltd.

Podjetje Wake Ltd. proizvaja zdravila, medicinske in kozmetične pripomočke že več kot 10 let. Wake sodeluje s številinim pomembnimi partnerji iz svetovne farmacevtske insustrije. Te vključujejo npr. Teva Czech Industries, Ltd., ICN Prague Inc., Chemopharma Inc., Promed CS Prague Inc., IV. Pharma, Ltd. (ZDA in Kanada), Avstralsko podetje Essential Oil Company PTY. Ltd. (Avstralija), D.I. Ivanovsky virološki Inštitut, Moskovska klinika za infekcijske bolezni št. 1, Vladni panel Ruske federacije za ekologijo in drugi. Vsi tehnološki proizvodni procesi so v skladu s predpisi sistema za nadzor kakovosti in s predpisi glede zaščite okolja. Wake Ltd. je nosilec certifikata za sistem vodenja kakovosti, v povezavi z medicinskimi propomočki (Czech State Norm EN ISO 14001:2005). HemaGel® je prvi originalni prizvod, ki ga je proizvedel Wake.

Nanašanja HemaGel-aHemaGel® je primeren za široko uporabo celjenja ran, ki se med seboj razlikujejo po svojem obsegu, resnosti in vzroku. Tako se lahko pravilna uporaba in pogostost nanašanja razlikujejo.

Kako oskrbeti kronično rano? Kako oskrbeti akutno rano?

HemaGel ProctoHemaGel® PROCTO rektalne svečke se uporabljajo kot podpora pri zdravljenju hemoroidov in drugih bolezni danke, kot so boleče kožne razpoke (analne fisure) in sluznice (analne regade).

Read more

Klinične študijeRezultati kliničnih testov in študij so pokazali, da je HemaGel® visoko učinkovit hidrogelni gel obliž primeren za široko paleto poškodbe kože - od odrgnin, ureznin in operativnih ran do opeklin in krčnih razjed, ki se slabo celijo ter preležanin.


Klinične študije Galerija slik

Kako deluje HemaGel

english version german version slovenian version greek version